Gescheiden afval, wat gebeurt ermee?

Het aantal mensen dat steeds meer afval scheidt, neemt toe. Dat is mooi. Maar er zijn ook mensen die denken: “Het maakt niet uit of ik afval scheid, het wordt toch weer allemaal bij elkaar gegooid!” Maar is dat ook zo? Wat gebeurt er eigenlijk met het afval dat door de gemeente opgehaald wordt? In Twente gaat het naar de vuilverwerker Twence.

 

Afval scheiden loont
Van al dit afval wordt energie gemaakt (ongeveer de helft van de Twentse huishoudens krijgt energie opgewekt door het afval dat bij Twence verwerkt wordt) of het wordt gerecycled voor nieuwe producten. Hoe beter gescheiden het afval aangeleverd wordt, hoe zuiverder de materialen kunnen worden hergebruikt en hoe minder verwerkingskosten er weer doorbelast worden. Afval scheiden loont dus.

 

Afval verwerken bekijken met eigen ogen
Maar wat gebeurt er dan met het afval? Wil je dit eens van dichtbij zien? Vraag dan een rondleiding aan bij Twence in Hengelo. Wil je nu al zien wat Twence doet? Bekijk dan hier het bedrijfsfilmpje.

Plastic recyclen, hoe doe je dat?
School tv heeft een mooi filmpje gemaakt dat laat zien hoe van oude flessen nieuwe flessen worden gemaakt. Plastic recyclen, hoe doe je dat?

 

Grondstoffenterugwinning
De televisieserie Het Groene Oosten (RTV Oost) besteedde in 2013 een aflevering aan grondstoffenterugwinning. Deze aflevering is hier terug te kijken, Het Groene Oosten grondstoffenterugwinning.