We timmeren al flink aan de weg. Ontdek hier welke projecten nu al bijdragen aan een schoner Twente.

Laat je inspireren

Als inwoner van jouw gemeente kun je zelf ook een bijdrage leveren. Doe mee of start zelf een project!

Nederland schoon

Wij maken Nederland schoner door zwerfafval te bestrijden en voorkomen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en jou. 
Vanuit het idee van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zwerfafval werd in 1991 Stichting Nederland Schoon opgericht. Initiatiefnemers waren de verpakkende industrie met de NVRD en de ANWB.

Plasticsoupsurfer

Change maker & Surfer: Plastic vervuiling aanpakken bij de bron.
Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer. Hij is van oorsprong bioloog met een latere carriere als kunstenaar. Wat begon met een surftocht op een zelfgemaakt board van aangespoeld plastic voor meer bewustwording is uitgegroeid tot een creatieve en flexibele organisatie.  Middels opvallende en positieve publieks campagnes roept de Plastic Soup Surfer op tot concrete maatregelen bij de bron.

Twente als schoonste regio van Nederland!
Onmeunig Schoon is een burgerinitiatief van Trashpacker Tijmen Sissing. De stip op de horizon is om Twente de schoonste regio van Nederland te maken. 
Onmeunig Schoon bouwt daarvoor aan een community op basis van de Twentse ‘OOOO’! Die 4 O’s staan voor: Overheid, Onderwijs, Ondernemers en Opruimers.

Terugwinnaars

Huishoudelijk afval bestaat voor een groot deel uit waardevolle grondstoffen die gerecycled kunnen worden. Daarom is het belangrijk om ons afval en grondstoffen goed te scheiden. Een echte Terugwinnaar zorgt ervoor dat er geen afval tussen de grondstoffen komt, zodat die grondstoffen weer gebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe producten. Oud glas wordt bijvoorbeeld weer nieuw glas en groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost.

Met 350 betrokken en gedreven medewerkers, waarvan het merendeel werkzaam is in de buitendienst, zijn we dagelijks zichtbaar en herkenbaar aanwezig in de leefomgeving van bijna 500.000 inwoners van Twente. Een grote werkgever, die veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (20 procent van het personeelsbestand) kansen biedt. De slogan ‘schoon, gezond en fris’ krijgt door de inzet van Twente Milieu daadwerkelijk vorm in de leefomgeving van de bewoners uit de aandeelhoudende gemeenten. We ontzorgen op het gebied van afval en voeren veel taken uit in het beheer van de openbare ruimte.